Mielenliikutus

Oma huoneentauluni – mulle ykkösjuttuja ryhmän coachaamisessa

Pohdiskelin aika usein,  millainen ryhmän valmentaja/johtaja haluaisin olla. Tein itselleni sellaisen tsekkauslistan ekana mieleeni tulevista asioista. Suunta on ainakin selvillä. Jaatko ajatukseni vai mitä ajattelet?

Käytän annettua valtaa vastuullisesti

Koitan tajuta, että tehtäväni valmentaja/johtajana on aina valtasuhde suhteessa jengiini.  Tiedostan, että tehtäväni voi olla  monelle  merkityksellinen. Muistan, että olen saanut valtani annettuna. Käytän sitä vastuullisesti. Tunnistan myös oman etuoikeuteni vallankäyttäjänä. Arvelen, että siten toimintani  voisi olla eettistä. Muistan, että vallankäyttäjänä vaikutan myös koko liikuntakulttuuriin ja sen vallankäytön rakenteisiin.

Hoidan kuntoon itsestäänselvyydet
Tajuan, että jokaisen ryhmän jäsenen on tiedettävä joukkueeni perustehtävä, sen kokoontumisajat- ja paikat ja toiminnan kesto. Jokaisella ohjaamallani joukkueella on alku ja loppu.

Mahdollistan hyvän startit ryhmääni, kun jokainen jengini  jäsenen tietää, ketkä siihen kuuluvat. Yritän huomioda aina tulokkaat ja lopettavat. Mietin, miten otan vastaan uudet ryhmän jäsenet ja miten ryhmässä toimitaan, kun joku lopettaa. Huolehdin arvokkaasta ryhmään liittymisestä ja siitä poistumisesta.

Minun jengilläni on aina kirjatut säännöt ja tavoitteet. Laadimme jokaiselle yhdessä sopivat ja ryhmän tavoitteisiin liittyvät roolit, joita vahvistan ja kasvatan harjoituksissa ja kilpailuissa.  Vastaan  yhteisten sääntöjen ja sopimusten noudattamisesta. Uskallan puuttua konflikteihin ja vaatia kaikilta perustehtävässä pysymistä.

Koitan nostattaa jengini lentoon
Uskon, että pääsemme nousukiitoon kun meillä on yhteinen kuva tulevaisuudesta. Maalaamme kuvaa useasti ja  kirkkailla väreillä. Koitan omalta osaltani luoda kuvan sellaiseksi, johon mahdollisimman moni jengistäni voi liittyä. Minun tehtävä on mahdollistaa onnistumisia, esitän kysymyksiä ja ratkaisen ongelmia.

Kasvan ja kuuntelen 
Jotta voisin nähdä kirkkaammin eteenpäin, valmentaa, ohjata tai johtaa, liittyä ja liittää ihmisiä toisiinsa, on minun osattava katsoa myös sisäänpäin. Kohtaan esteet ja rajoitteet myös itsessäsi. Koitan olla aito, oma itsesi.

Harjoittelen näkemään ihmisen joukkueessa. Yritän kulkea rinnalla, kohottaa. Kiinnostun valmennettavasta pikemminkin kuin yritän itse olla kiinnostava.  Koitan kysyä itseltäsi, mikä pelaajaa estää oppimasta. Olen kuullut, että oppimattomuuden ja huonon käytöksen taustalla on aina jokin syy.
Niin paljon muutakin…