Mielenliikutus

Lähes vuosi BC Turun alkutaivalta – ajatuksia uuden korisseuran perustamisesta  

Sain puhelinsoiton, jossa soittaja kysyi kokemuksiani uuden seuran perustamiseen liittyen.  Kävimme soittajan kanssa hyvän keskustelun ja siitä tuli mieleeni kirjoittaa nämä päällimmäiset ajatukset aiheesta.

Miksi uusi seura – motiivit tikunnokkaan

Idea uudesta seurasta syntyi Koronan jyllätessä, kun muutamalle sportin yhdistämälle kavereille tuli tarve ajatella Koronan jälkeistä elämää ja mahdollisuutta taas liikkua ja liikuttaa ihmisiä koriksen merkeissä.    

Yhdessä pohdittiin jo heti alkuun, mikä meitä motivoisi, jos lähtisimme ihan oikeasti perustamaan uutta seuraa. Oliko motiivit liikkumisen mahdollistaminen, vai se että joku sitten sanoisi, että kylläpä teette hyvää duunia. Molemmat motiivit ovat mulla samanaikaisesti läsnä. Toki kiva saada positiivista palautetta, mutta vielä kivampi on nähdä ihmisten liikkuvan koriksen parissa. Kovasti mietittiin myös, kuinka paljon itse kullakin on mahdollista laittaa aikaansa seurantoimintaan.

Arvoista ja omasta tekemisestä kaikki lähti

Kun motiivit oli käyty läpi, alkuun lähdettiin määrittelemällä uudelle seuralle arvot. Niiden piti olla sellaiset, joihin me itse ainakin voisimme uskoa ja sellaiset, että ne jotain meille ja meistä kertoisivat ja ohjaisivat meidän toimintaamme.  Tämän linkin takaa näet arvomme.

Ihan alussa myös punnittiin hyviä ja huonoja puolia kahden eri vaihtoehdon välillä. Liityttäisiinkö mukaan johonkin toiseen seuraan vai tehtäisiinkö ihan oma juttu. Plussat ja miinukset vaihtoehtojen välillä olivat yhtä suuret, mutta tunteen ohjaamana päätettiin tehdä ihan oma juttu. Myös seuran nimeä pohdittiin hartaasti.  Turun piti näkyä ja koripallo piti olla esillä.

Pitää olla kivaa ja vastuuta tulee kantaa – kukaan ei jaksa työntää ihmisiä edessään eikä vetää perässään

Tarvittiin lisää osaavia ja hyviä ihmisiä mukaan ja ensisijaisen tärkeää oli löytää henkilöt, jotka kaikki jakoivat arvomme ja joilla oli asiantuntijuutta kehittää seuran perusteita. Olin ihan äimän käkenä, kun kaikki, joita kysyimme, halusivat lähteä mukaan. Muodostui osaava ja innokas johtokunta, jossa on liikunnan, markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taitajia.  Mulla pyörii tässä kohtaa päällimmäisenä ajatus siitä, että hauskaa pitää olla, mutta mielipiteet pitää saada sanotuksi. Seuran arvoista on itseämme muistutettu ainakin kerran tässä matkan varrella.  

Tehtävää on piisannut. Säännöt, nettisivut, joukkueet, taloushallinto, visiot, missiot, salivuorot, välineet jne.

Kun seuran säännöt saatiin valmiiksi, koitti hieno hetki, kun rekisteröimme yhdistyksemme. Hommat etenivät ja piti lähteä pohtimaan, mitä ryhmiä perustetaan, mistä löydetään ohjaajat ja saadaanko salit ja miten viestitään ja vastaanotetaan mahdolliset ilmoittautumiset. Paljon oli siis tehtäviä. Intoa kuitenkin riitti ja kaikki saatiin tehtyä. Ensimmäiset ryhmät käynnistyvät syyskuussa 2022.  Yhteensä meillä on nyt kuusi ryhmää ja niissä 83 liikutettavaa.

Paras onnistuminen on ollut koriksen tämän alueen uusi tuote – perhekoris.  Nyt meillä on kaksi täyttä ryhmää ja jonossa olisi lisää tulijoita.

Alkuun oltiin taloudellisesti pakkasella

Seuran perustamiseen liittyy kertaluontoisia kuluja, joita ei tietenkään kenelläkään ollut. Osa johtokunnan jäsenistä laittoi vähän omistaan alun käynnistymisen varmistamiseksi, ja laskelmien mukaan jäämme kauden lopuksi muutaman satasen plussan puolelle, jos kaikki mukana olevat maksavat ryhmien kausimaksut. Olemme halunneet pitää toiminnan harrastajille erittäin edullisena, mutta kuluja vastaavat tulot on kaikki kerättävä harrastajilta.

Ärsyynnyn tyhjistä juhlapuheista – meidän hommamme on arjen haasteiden ratkaisemista

Kun kuuntelen puolueiden, valtakunnallisten järjestöjen ja kuntien päättäjien juhlapuheita siitä kuinka arvokasta työtä me seuratasolla teemme ja kuinka meitä pitää tukea ja toisaalta, kuinka meitä pitää paimentaa resursseja ohjaten siinä keitä ja milloin liikutamme, en voi olla kimpaantumatta.

Meidän haasteemme on arjen tekojen tasalla. Miten, millä hinnalla ja mistä saamme salivuoroja, miten koulutamme ja tuemme ohjaajia ja valmentajia, millä keinoin hoidamme hyvän hallinnon haasteet. Pieni, mutta merkittävä ongelma on ollut se, että mihin ihmeeseen laitamme kaikki välineemme, kun koulujen tiloihin niitä ei saa laittaa, puhumattakaan siitä, miten mahdollistamme kaikkein vähävaraisimpien mahdollisuuden harrastaa. Listaa voisin jatkaa.

Meidät saa tekemään yhteistyötä ja meiltä saa arvostusta kuuntelemalla meidän tarpeitamme ja pohtimalla yhdessä ratkaisuja meitä askarruttaviin arjen asioihin. Aina kaapin päältä ei ehkä tiedä, mitä ruohonjuuritasolla tuumataan ja tarvitaan. Tässä olisi kaikilla toimijoilla mahdollinen kehittämisen paikka, jotta kuntalaisten liikuttajia saataisiin lisää.  

Kiitokset saa tässä kohtaa saa Turun kaupungin ilmaiset salivuorot alle 18-vuotiaille, Korisliiton 1. tason ja LiikUn organisoimat kuntien kanssa yhteistyössä toteutetut maksuttomat koulutukset, Olympiakomitean tähtiseuraohjelma ja Suomisport palvelu sekä OKM:n seuratuki.  

Lopuksi

Seuratoiminnan pyörittäminen on haastavaa, hauskaa ja yhteisöllistä puuhaa, mutta siihen tarvitaan resursseja, osaamista ja intoa.  Olisi kiva saada sinut mukaan liikkumaan tai liikuttamaan. Seuraamme voit myös tukea liittymällä meidän kannatusjäseneksemme tai vaikka rakentamalla meidän kanssamme sopivaa yhteistyötä.  

Käy sivuillamme, ota yhteyttä ja liity mukaan. www.bcturku.fi