Mielenliikutus

Ohjeita valmentajan polulle – matka on tärkein

Taannoin pohdin, mitä kaikkea olenkaan oppinut ja ollut oppimatta oman valmentajan polun aikanani. Mietin, mitä pelaajat ovat minulle opettaneet. Aloinkin jo kirjata listaa pelaajista ja opeista. Lista olisi loputon, joten päädyin tällaiseen tapaan esittää muutamia minulle tärkeitä kysymyksiä, ajatuksia ja ohjeita, joiden kautta oma valmentajuuteni on rakentunut ja rakentuu edelleen.

Kulje rohkeasti omaa polkuasi

Älä kopioi saamaasi valmennusta. Älä kopioi lajisi valmennuskulttuuria. Rakenna pala palalta oma valmentajan polkusi. Osallistu valmennuksen kehittämiseen. Kysy neuvoa muilta. Mieti mikä on sinun valmennusfilosofiasi? Miten ymmärrät ihmisen? Mihin tapaan oppia uskot? Miten ajattelet, että taito tarttuu? Miten saat ryhmäsi toimimaan yhteisen tavoitteen eteen.

Säilytä intohimosi ja uteliaisuutesi.

Perehdy peliin, perehdy ihmiseen, perehdy ryhmien toimintaan. Lue monipuolisesti, opiskele, kuuntele, keskustele, katsele ympärillesi. Ole avoin uudelle. Älä valmistu koskaan.

Tutustu itseesi. Pidä itsestäsi huolta.

Miten toimit kun menee hyvin? Miten toimit kun epäonnistut?   Älä pelkää kohdata ikäviäkään tunteita. Tunnista tunteesi ja tiedä miten toimia rakentavasti kun olet vihainen, häpeissäsi, surullinen, kateellinen jne. Pyri kohti iloa, tyytyväisyyttä, positiivisuutta. Elä jalat maassa ja pää pilvissä. Elä nyt, hetkessä. Elä niin kuin opetat.

Älä tärkeile.

Muista, että olet pelaajiasi ja joukkuettasi varten. Sinun hommasi on saada joukkueesi pelaajat oppimaan ja kehittymään. Sinä olet kyllä tärkeä auktoriteetti ja tärkeä aikuinen ja merkittävä osa pelaajiesi kehityksessä, mutta vain pienen yhteisen matkan ajan. Et omista pelaajiasi, etkä joukkuettasi.

Innosta pelaajiasi jatkamaan lajisi parissa

Juniorivalmentajana tärkein tehtäväsi on ottaa vastaan salille kaikki lajistasi kiinnostuneet pelaajat, ryhmätoimintaan kykenevät, perustehtävään edes vähänkin sitoutuneet pelaajat. Innosta liikuntaan ja varmista mahdollisuus edetä urheilijan polulla. Jos pelaaja oppii, se kasvattaa innostusta. Jos pelaaja tulee nähdyksi ja kuulluksi, se varmistaa innostuksen. Jos pelaaja voi itse vaikuttaa omaan urheiluunsa ja harrastaa myönteisessä ilmapiirissä, hän kiinnittyy lajiisi. Kysy miksi pelaaja ei opi? Miksi pelaaja ei innostu? Miksi pelaaja sählää ryhmässä?

Pelaajan huoltajat ovat yhteistyökumppaneitasi.

Nuori alle murrosikäinen pelaaja haluaa, että valmentaja ja huoltaja hyväksyy, näkee ja tukee urheiluharrastusta. Ristiriita huoltajien ja valmentajan välillä aiheuttaa ylitsepääsemättömän ristiriidan pelaajan mielessä. Selvitä riita ja rakenna luottamusta. Ole avoin ja perustele tekosi. Älä kuitenkaan tingi periaatteistasi. Ole nöyrä, mutta älä nöyristele.

 Ole osa isompaa liikuntakulttuuria, nauti myös naapurin menestyksestä.

Nauti itsesi, pelaajiesi ja joukkueesi menestyksestä. Asettakaa pieniä ja isoja tavoitteita. Nauttikaa pienistä onnistumisista ja juhlikaa isoja saavutuksia. Opi hyväksi häviäjäksi. Iloitse seurasi muidenkin joukkueiden menestyksestä. Nauti lajisi menestyksestä. Kun koko liikuntakulttuuri onnistuu, myös sinä onnistut.

Luota itseesi.

Tunnista omat vahvuuteesi ja vahvista niitä ennestäänkin. Uskalla myöntää itsellesi kehittymisen paikat. Löydä oma vahvuutesi myöntämällä myös heikkoutesi. Älä anna herkkyytesi ikinä kuolla. Matka on tärkein.